Založení

1701

Osecké pivovarnictví je od svého počátku spojeno s Cisterciáckým opatstvím. První pochvalná zmínka o oseckém pivu pochází z pera opata Knittla a je datována rokem 1645. V době barokní přestavby kláštera byl pivovar přesunut z prostor konvetu do současných prostor hospodářského dvora kláštera. Léta páně 1701 se tedy začíná psát historie barokního pivovárku a sladovny. Pivovar byl postupně rozšiřován a modernizován a v sezóně 1901/02 dosáhl svého rekordního výstavu 23.662 hl. Nasládlá vůně rmutů se Osekem vznášela až do roku 1946, kdy byl pivovar v důsledku poválečných událostí uzavřen. Poté pivovar sloužil jako sklad a stáčírna mosteckého pivovaru.

Po nuceném odpočinku, který trval bezmála 70 let je pivovárek opět v kondici a z varny se opět line omamná vůně povařovoného sladu a žateckého chmele. Pivovarské řemeslo je opět tam, kam patří, kde má kořeny, kde Genius loci rozdává mírou vrchovatou. Je nám velkou ctí, že můžeme navázat na třísetletou tradici a opět vyrábět klasické české ležáky z krušnohorské vody, žateckého chmele a sladu ze severních Čech. Dej Bůh štěstí!

PIVOVAR OSSEGG

Naše

Filozofie

1. Zdraví

Pivo je každodenním doplňkem stravy a především potravinou, nikoli prostředkem k opití. Proto je naše pivo plné sladové chuti s vysokým podílem sladového extraktu a vysokou dávkou chmele. Živé kulturní kvasinky, sladový extrakt a antioxidanty z chmele tvoří základ vysokého pufračního potenciálu jako předpokladu dobrého zažívání.

2. Suroviny

Všechna piva jsou nefiltrovaná a vyráběna pouze ze základních surovin, voda, slad, chmel. Snažíme se o to, aby složení bylo co nejjednodušší a v harmonickém souladu všech tří složek. Vaříme z Českých surovin krušnohorské vody, žateckého chmele a sladu ze Severních Čech.                                                                                                                                                                                                                                                 

3. Řemeslo

Úzkostlivě respektujeme staré pivovarské řemeslo s využitím moderního výrobního zařízení. Tradiční postupy neurychlujeme ani nijak neupravujeme, vaříme na dva rmuty a kvasíme v otevřených kvasných kádích a dokvašujeme v ležáckých tancích.

4. Čistota

Samostatnou kapitolu pivovaru je čistota provozu a sanitace zařízení. Čistota je základní podmínkou pro produkci dobrého piva. Trvanlivost jednotlivých šarží našeho nefiltrovaného a nepasterizovaného piva překračuje běžně 6 měsíců. Standardně však dáváme minimální trvanlivost 30 dní, jelikož jsme přesvědčeni, že pivo je nejlepší čerstvé.

5. Čerstvé

Hlavní přínos lokální výroby je dostupnost čerstvého produktu, nedegradovaného filtrací či pasterací. Živé pivo míří přímou cestou na výčep do sudu či lahve. Heslo starých sládků „dvakrát přelejt, potřetí vylejt“ dodržujeme na 100%.

6. Sklo

Jedninou správnou alternativou pro pivo jsou vratné obaly ze skla či nerezu. Vše ostatní považujeme za nevhodné a špatné, jak z hlediska ekologie tak z pohledu oxidace piva.

Galerie

Zaměstnanci v šedesátcýh letech, předválečná etiketa a tisk, nádvoří dnes.